piootr 0 Napisano 11 Kwietnia 2006 A jak je przechowywałeś takie odrazu po kombajnie dawałeś czy skrabałeś z ziemi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 11 Kwietnia 2006 Przechowywałem na pryźmie maxymalnie wysokiej. Przykryłem je agrowłókniną którą miałem do okrycia buraczków do cukrowni. Po wyschnięciu ziemi na nich nie ma chyba że masz naprawdę ciężkie ziemia na których siejesz buraczki. Tylko zimą jak buraczki z wierzchniej warstwy zamarzną trzeba je brać w dawkach tak na kilka dni bo jak dłużej poleżą w ciepłym to się szybko psują i robią gąbkawate. Te z wnętrza pryzmy są OK. Musisz obcykać ile potrzebujesz do końca lutego bo jak się ociepli to te w pryzmie się popsują(przegrzeją). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Sławek 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 witam i taK jak pisałem wcześniej burak od dzisiaj rośnie coprawda tylko 5 ha bo do południa było mokrawo w polu ale jutro zasieje drugie 5 i będzie po zasiewach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 i ty z lubelskiego i ja, ale ja nie mogę nawet jeszcze wjechać w oziminy, a aż sie proszą o azocik Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 Ja dziś bronowałe pod buraczki bo jeszcz nie za ciekawie wygląda konieczne słońce a dziś wieszorek księżyc miał tarczę więc pewnie popada i nici z siania. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Alek 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 u mnie to jeszcze 2 dni dobrej pogody takiej za słonkiem i wiaterkiem i będzie można wjechać a propo buraczków to wczoraj dopiero dostałem nasiona, limit obcieli 10.4 % to niezle bo na początku zakładali ok. 15% Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 ja dziś gruberkiem nawozy mieszałem nawet ujdzie tylko mokrto i się gdzieniegdzie marze ale to czas robić bo kiedy hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 12 Kwietnia 2006 spoko że możecie w pole wjechać ja pod buraki to może coś zaczne po świętach ruszać wczoraj oglądałem przenice i dwie działki w sumie 7 ha strasznie kiepskie część chyba będe musiał zaorać miejscami piechotą nie mogłem przejść na glinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 13 Kwietnia 2006 Ja może jutro część zasieję zobaczę co się będzie działo za agregatem. Jak bedzie sucho to sieję. A resztę po świetach zasieję najpierw muszę skończyć oranie paskudny początek tego sezony pewnie taki sam będzie koniec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 13 Kwietnia 2006 U mnie dzisiaj rano padał daszczyk to w polu pojawie się po świętach Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 13 Kwietnia 2006 u mnie też padał ale udało się siać nawozy i jakoś gruberować ale było bardzo mokro :/ ale myśle że nie zaszkodzi przyszłym buraczkom:) Jak myślicie przecież lepiej zawsze bełtnąć niż zostawiać nie ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 13 Kwietnia 2006 To zależy jak głeboko i ile razy się to zdaży. Bo w końcu ile razy ktoś ma cię wyciągać na końcu nikt nie będzie chcaił przyjechać pomóc. Dziś jak siałem nawóz na łąkach spotkałem sąsiada. Mówił że jak klupnoł wczoraj MF 255 to zatrzymał się na silniku i tylnym moście a wyciągać go to przyjechał Zetor 16245 bo inne nie dały rady dojechać Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DOMINATOR 0 Napisano 15 Kwietnia 2006 Buraki myśmy już posiali tydzień temu w sobotę i skończyliśmy w środę, pogoda nie pozwalała. W następnym tygodniu będzie trzeba posiać drugą dawkę po rzepaku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
piootr 0 Napisano 18 Kwietnia 2006 dzisiaj pobrałem nasina holenderskie i szwedzkie bo z polskich była tylko lubelska a jej nie chciałem Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 18 Kwietnia 2006 ja isolde i koraba co myslicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 18 Kwietnia 2006 Ja dziś zasiałem ze 4 ha buraczków jutro skończę i tylko kukurydza mi zostanie jakieś 2,5ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 25 Kwietnia 2006 Zasiałem buraczki i mnie straszą ulewami w sobote; można się jakoś przed tym ustrzec ?:) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
ansu 0 Napisano 25 Kwietnia 2006 Zasiałem buraczki i mnie straszą ulewami w sobote; można się jakoś przed tym ustrzec ?:)Siew w mulcz gwarancją wschodów Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 25 Kwietnia 2006 Tak ale tylko na bardzo ciężkich glebach. Na słabszych zapomnij kumpel się raz tak przejechał że teraz nawet jak sieje na mocniejszych ziemiach to na zimę orze. Ja swego czasu na powłukowane pole waliłem obornik koło 20 t/ha i mieszałem agregatem ze 2 lub 3 razy aż utworzyła się mieszanina w miarę równa. Ale trzeba było płytko mieszać chyba że było dane więcej obornika. Teraz staram się tak orać aby gorczyca była przyorana tak w połowie. Jak na wiosnę ją wymieszam to jest podobnie jak z tym obornikiem. Dobrze też jak trochę starego nie rozłorzonego ścierniska się wydostanie na zewnątrz wtedy jest mniejsze prawdopodobieństro zabetonowania. Jak ci nie puści albo nie popada to radzę wziąść kolczatki i pojeździć pomaga raz też jeździłem. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 25 Kwietnia 2006 dzięki ale w piątek róznie może być boje się o nie :/ hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Grześ 0 Napisano 26 Kwietnia 2006 Do piątku daleko i nigdy nie wiadomo jak się te prognozy sprawdzą. Jak narazie moje dopiero rozpuściły otoczki może niektóre już kiełki zapuszczają. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DOMINATOR 0 Napisano 26 Kwietnia 2006 U mnie już powschodziły buraki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 26 Kwietnia 2006 kiedy siałeś ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
DOMINATOR 0 Napisano 26 Kwietnia 2006 8 i 9. 04. i skończyliśmy 12.04, bo pogoda przerwała. A u Ciebie jak wygląda sprawa? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 27 Kwietnia 2006 wow kozak szybki bil z ciebie aale tak powinno być u mnie to wygląda tak 22 i 24 zasiane było więc narazie długi okres niepewności przedemną zapowiadają burze i się troszke boje hmm Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach