Ulan 0 Napisano 24 Lipca 2014 kissmy - jak chcesz to zasiej sobie pod koniec sierpnia mniejszą ilość, ale to nigdy nie jest dobre. Po to są takie terminy, bo ktos kiedys to sprawdził, były badania w ośrodkach rolniczych, polach doświadczalnych itd. U mnie sąsiad zasiał w zeszłym roku 10 wrzesnia bo pozniej mial gdzies tam jechac i nie wygladalo to dobrze , tzn jesienią był łądny zeilony lan, ale pod koniec juz go grzyb zaczął żrec, a po zimie dużo roślin przemarzło i polon słabiutki. koszt materiału siewnego to nie jest niewiadomo co. Jeśli chcesz zaoszczedizc to nie kupuj kwalifikatu tylko zasiej wlasnym (choć moim zdaniem oszczednosc jest dyskusyjna). Możesz probowac różne opcje - ale radził bym pierwszego roku nie siać wiecej niż 1ha na probe (ja tak zawsze robie jak sprawdzam coś nowego). W innym wypadku jeśli coś Ci nie wyjdzie to straty moga być dotkliwe, a z 1 ha jakos sie jeszcze przełknie. Za to jesli rozwiazanie było by dobre, to w następnym roku mozesz juz zrobic znacznie większą powierzchnie. czym poza terminem siewu można zastymulować żyto do krzewienia? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Ulan 0 Napisano 24 Lipca 2014 dobrą opcją jesli chcesz zaoszczedzic, jest zakup żyta hybrydowego i zasianie go powiedzmy 70% zalecanej dawki, ale z tydzien wczesniej niż zazwyczaj (np. 15 wrzesnia)- ono ma szanse sie dobrze rozkrzewic i nie wymarznąć. Choć sam tego nie probowalem nigdy. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 24 Lipca 2014 dzięki za odpowiedź, cały problem polega na tym, że ja sobie rozmnażam dosyć rzadki materiał stąd zależy mi na uzyskaniu największego plonu z każdego ziarna, odnośnie do wczesnych terminów siewu to przypomniał mi się artykuł o rolniku, który z powodzeniem wysiewał pszenice od połowy sierpnia (80kg/ha) oczywiście jesienią stosował ochronę fungicydową Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 2 Sierpnia 2014 Jak sypią żyta?U mnie zeszło już z pola-jak zważę to zapodam info(nie wygląda to żle). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 4 Sierpnia 2014 Jak sypią żyta?U mnie zeszło już z pola-jak zważę to zapodam info(nie wygląda to żle). co za czasy -żeby cytować samego siebie średnia z ponad 8 ha wyszła 7t/ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
emil87 0 Napisano 8 Sierpnia 2014 U mnie tyle samo wyszło ale z 3,5ha i się zastanawiam czemu tak mało jak 2 lata temu na tym samym kawałku miałem 12ton. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
mf3085 0 Napisano 8 Sierpnia 2014 Ja miałem hybrydowe z KWS-u na VI klasie ziemi wydało ok 6 t. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
gregory 0 Napisano 6 Września 2014 Czy ktoś z Was uprawiał żyto Dańkowskie Amber co możecie o nim powiedzieć??? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Piotr155 0 Napisano 7 Września 2014 Ja miałem hybrydowe z KWS-u na VI klasie ziemi wydało ok 6 t. Kolego co to za odmiana żyta ? .Przy takim plonie na 6 kl co stosowałeś w tym życie ,nawożenie itp ? .Pozdrawiam . Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 27 Lutego 2015 Wczoraj poszła pierwsza dawka azotu(200 kg/ha saletry) na żyto hybrydowe i na rzepak.W polu sucho-w niektórych tylko rowach jest nieco wody,większość rowów sucha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 22 Sierpnia 2015 Jak wam plonowało żyto?U mnie nieco gorzej niż rok temu-średni plon 6,5 t/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
lanz buldog 0 Napisano 22 Sierpnia 2015 Ubolewam nad twoimi plonami. 6,5 tony żyta to katastrofa . nie wiem jak dasz sobię radę w przyszłym sezonie, ale całym sercem jestem z Tobą. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 22 Sierpnia 2015 Ubolewam nad twoimi plonami. 6,5 tony żyta to katastrofa . nie wiem jak dasz sobię radę w przyszłym sezonie, ale całym sercem jestem z Tobą. Wiedziałem,że kiedyś znajdzie się ktoś kto pochyli się nad moim biednym losem.To zawsze dodaje otuchy.Lanz-rozwiń proszę wypowiedż. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 7 Maja 2016 Żyto skrócone po raz drugi-etefon.Wcześniej ccc plus Moddus,które jak zadziałało jak należy(nieoceniony omijak lub jak kto woli poletko kontrolne). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
anian1 0 Napisano 10 Maja 2016 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 21 Sierpnia 2016 dawno nikt tutaj nie zaglądał , macie jakieś propozycje na mieszańce?? będę siał po raz pierwszy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 28 Sierpnia 2016 W tym roku miałem Palazzo z KWS .Plon nie powala 5,2 t/ha -efekt permanentnej deszczowej aury w okresie lipiec-sierpień.Lokalny meteo podał,że w sierpniu było dotąd łącznie 8( słownie osiem) dni bez opadów.W poprzednich latach sypało 5,5-8 t/ha. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 29 Sierpnia 2016 na jakich ziemiach, 5 ton to można i z liniowego osiągnąć, u mnie w sumie dobre pole , klasa 4a, tyle że górka i dość sucho Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 Dankowskie Rubin na IVb dało słabe 7 ton. Prowadzone jak słaba pszenica. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tomtom 0 Napisano 29 Sierpnia 2016 na jakich ziemiach, 5 ton to można i z liniowego osiągnąć, u mnie w sumie dobre pole , klasa 4a, tyle że górka i dość sucho Zgadzam się-kilka lat wcześniej Dańkowskie Diament na 4b po łubinie dało 5 z małym plusem.Ale ten rok na północy PL to pogodowy Armageddon. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 15 Października 2016 dawno nikt tutaj nie zaglądał , macie jakieś propozycje na mieszańce?? będę siał po raz pierwszy ja mam jak masz siać zyto to lepiej ugoruj grunt mniej na tym nie zarobisz a napewno mniej sie narobisz chyba ze słoma Ci potrzebna to siej żyto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 16 Października 2016 w kuj-pom nietykane palcem żyta plonowały wyżej niż pszenice w intensywnej uprawie, przy takiej eskalacji intensywności zachodzących anomalii pogodowych należy się jednak zastanowić nad powrotem do korzeni Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 16 Października 2016 Zyto moze i w roku anomali wierniej plonuje ale to tylko przez to ze ma inne wymagania to jest proste wytłumczenie inna suma temeratur inne opady sa optymalne ale róznica w cenie zyto pszenica jest gorsza niz np 4 lata temu pszenica po 1000 byla a zyto po 850 dzis jest po 550 600 pszenica a zyto po 450 500 koszty uprawy zbliżone wiem ze nic by sie nie stało jak by żyto było uprawiane na wszystkich 4 b 5 i 6 klasach ale to chyba nie wróci Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
kissmy... 0 Napisano 17 Października 2016 żyto po życie przez całe życie, pomóżcie mi proszę z herbicydem potrzebuję coś na żyto (zabieg wyłącznie jesienny) uprawiane po życie w uproszczeniu - działanie nalistne + doglebowe (chwasty szczególnie uciążliwe rumian i przytulia) oraz w uprawie płużnej - działanie doglebowe (chaber, przytulia i samosiewy rzepaku) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
szu 0 Napisano 17 Października 2016 ja zyto miałem jak miałem jeszcze jedno gospodarstwo tam było 3 ha 5 i 6 kl jeszcze na górce ale lesze kawałki tej górki szybko wyszukałem i sialem rzepak mimo ze rekordowy był na 2,5 tony to i tak lepiej niz 5 ton żyta tez rekordowego kukurydze zasiej lepiej a żyto na kiszonkez przytulia moze byc i rumianem jak masz rumian to masz wode nie ma co sie cykac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach