ZDZ 0 Napisano 27 Listopada 2010 Do luki21:Podaj wzór obliczeń które robiłeś bo nie bardzo rozumiem I jakbyś mógł obliczyć ile obrotów to 1 ar w moim siewniku. Obwód koła 1,98m a siewnik 2,5mZ góry dziękuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 27 Listopada 2010 Jeden ha to jest 10000m2 twój siewnik ma 2,5m, czyli żeby posiać 1ha musi przejechać 4000m, a żeby twoje koło pokonało 4000m to musi się obrócić 2020,2 razy. To jest w teori bo w praktyce musisz to skorygować o poślizg i ugięcie opony. Zacznij siać od takiego ustawienia a po krótkim czasie sam zobaczysz o ile to skorygować.W moim siewniku wyszło 1666 razy na 1ha, czyli na 1 ar powinno być 16,6 obrotu, ale ja kręce 16 razy i wtedy wychodzi tak jak powinno być. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 28 Listopada 2010 Już masz wszystko jasne. Zakręć kołem 20 razy i będzie ok. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 29 Listopada 2010 spotkał się ktoś z siewnikiem vitasem od pottingera?? zastanawiam się nad zakupem , cena konkurencyjna w porównaniu do innych , a nawet i do polskich Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Marian007 0 Napisano 20 Grudnia 2010 Czy ktoś użytkuje, lub posiada jakieś informacje o siewniku zbożowym MAHIER? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 31 Grudnia 2010 Panowie skąd bierzecie te siewniki że nikt o nich nie słyszał ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
S-Piotr 0 Napisano 31 Grudnia 2010 To tak jak z pługami bo tanie a później czy ktokolwiek słyszał, czy ktokolwiek wie, A może coś z polskiego przypasuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 31 Grudnia 2010 o vitasem jest tutaj http://www.poettinger.at/pl/produkte_saemaschinen_modell/700/vitasem/ z automatycznymi znacznikami i elektrycznymi ścieżkami kosztuje około 25 tys netto Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 31 Grudnia 2010 To tak jak z pługami bo tanie a później czy ktokolwiek słyszał, czy ktokolwiek wie, A może coś z polskiego przypasuje. Dokładnie!!! Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
center 0 Napisano 11 Lutego 2011 Mam pytanie ktoś z was wymieniał dłuta redlicy w Amazone D8 SUPER ? u was też tak ciężko wybijają się te nity? może macie jakiś sposób na nie? Mam wyciek ze skrzyni napędowej jakby z obudowy tych dwóch plastikowych kół do zmiany szybkości biegów to jest na łączeniu obudowy skrzyni głównej a właśnie tej obudowy tych kół ktoś wie jak do tego się dobrać? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
krzysiek22 0 Napisano 13 Kwietnia 2011 Mam pytanko ile razy zakręcić kołem w próbie krenconei jak koło jest 4.00-16 ma 3 metry i 23 rurki siejące . Ja krence 16.5 raza nie wiem czy dobrze .Proszę o opinie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 23 Czerwca 2011 panowie jak ustawic siewnik poznaniak 3m so43 c2 z 2004 r do wysiewu rzepaku co druga redlice aby wysiac 2.5 do 3 kg na ha Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tom 0 Napisano 24 Czerwca 2011 1.Próba kręcona2. Na skali jest to coś koło 0,5 do 1. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
Aleksander 0 Napisano 24 Czerwca 2011 Krzysiek 22.jak zrobić próbe kręconą dowolnego siewnika ?-zmierz obwód koła siewnika(twoje ok. 190cm.)-zmierz szerokość siewu(napisałeś 3metry czy to szerokość)-1 ha to 10.000 m kwadratowych, dzielisz 10 tyś przez szerokość siewu np 10.000 :3 =3333,33 metrów bieżących, żeby posiać 1 ha trzeba przejechać 3 metrowym siewnikiem 3333,333 metrów.- ile razy obróci się koło siewnika na tej długości pola?3333,3 : 1.9(obwód koła)=1754 ,czyli na 1 ha 1754 obroty,na 10 arów 175,4 obrotów koła, na 1 ar 17,54 obr. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 25 Czerwca 2011 Witam.Dobrze jeśli jest punkt odniesienia http://chomikuj.pl/habza.m/Dokumenty/Tabele+wysiewu i jest wówczas łatwiej zacząć ustawianie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 25 Czerwca 2011 tabele taka posiadam.interesuje mnie jak to sie sprawdza w praktyce.nasiona nie sa tanie aby pozwalic sobie na eksperymety.rzepak nie pszenica aby wyliczyc z proby kreconej Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
malkolm2 1 Napisano 26 Czerwca 2011 a jak myślisz to wyliczyć bez takiej próby?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
sławek2209 0 Napisano 27 Czerwca 2011 w zbozu jest latwiej wyliczyc na probie kreconej.w rzepaku przy drogich nasionach lepiej sie nie pomylic.jak mam zwazyc tak mala ilosc rzepaku z proby kreconej? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
men2face 0 Napisano 27 Czerwca 2011 normalnie.na wadze Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
osa21 0 Napisano 28 Czerwca 2011 Ale nie na takiej wadze do ziemniiaków gdzie jest +-1kg. Kup sobie wage elektroniczą z dokładnościa do 1g, takie wagi już można kupić za 30zł. I jak chcesz mieć pewnośc to nie kręcisz kołem 16,5razy tylko 160 razy i wtedy to co wyjdzie mnożysz razy 10 i masz dokładną próbe. Albo zakładasz korytka w miejsce lejków, jedziesz na pole, przejeżdzasz 33,3m i to co wyjdzie razy 100. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
tekmie 0 Napisano 28 Czerwca 2011 Też tak uważam.Bo to że komuś wyszło dobrze na danym ustawieniu wcale nie oznacza że u nas wyjdzie tak samo.Wystarczy różnica w ciśnieniu powietrza w kole czy też koło oblepi się ziemią a i od prędkości jazdy(poślizg koła) też mogą powstawać różnice. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
SZAKAL 0 Napisano 17 Lipca 2011 Panie i Panowie potrzebuje opinii na temat siewnika Pottinger Vitasem 300. Głownie chodzi mi o informacje od użytkowników takich maszyn. Jak się on sprawuje w akcji, jak z jakością siewu oraz dokładnością?? Czy jest do czego się przyczepić w nim, na coś się narzeka?? no i czy warto kupić taki siewnik?? z góry dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
korsarz 0 Napisano 24 Sierpnia 2011 Ile obrotów robi koło na ha w siewniku polonez ?? Z góry dziękuje Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
luki21 0 Napisano 29 Września 2011 Czy posiada ktoś fabryczny szczelinomierz do siewnika Poznaniak ten którym się mierzy szczeliną pomiędzy kółkami wysiewającymi a denkiem? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach
damian9871 0 Napisano 29 Września 2011 gdzieś leży który wymiar potrzebujesz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach