Skocz do zawartości
nokia

Co dzisiaj robiłem w polu!!!

Rekomendowane odpowiedzi

a ja dzisiaj skonczylem siac teraz juz tylko zostaly prace na uslugach ale musze przyznac ze deszcz w tym roku przesadza... przewaznie robilismy wszysto w nocy oczywiscie jak nie padalo gdyby nie noce pewnie jeszce nie zasiali bysmy polowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Marcin C-360 ja się modlę o deszcz bo ni ch....y nie moge zaorać .Albo skrobie na 1 cm,albo wbije pług i stoje w miejscu

Dzisiaj troszeczkę popadało-ok.15l/m2

ale to pierwszy poważniejszy opad na moim terenie od dłuższego czasu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Marcin C-360 ja się modlę o deszcz bo ni ch....y nie moge zaorać .Albo skrobie na 1 cm,albo wbije pług i stoje w miejscu

u mnie prawie dzien w dzien pada, ale nie narzekam, nigdzie mi sie nie spieszy:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiemy rozumiemy... przynajmniej ludzie z wielkopolski... choc narzekac wyjatkowo w tym roku nie moge...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

rozumiemy rozumiemy... przynajmniej ludzie z wielkopolski... choc narzekac wyjatkowo w tym roku nie moge...[/quote

okolice plocka tez dawno nie padalo ,moja rada do czubkow lemieszy dospawaj resory

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Suchodolak nie w tym rzecz

Musiał bym od pługa odkręcić 2 słupice i orać na 1 bo nic innego C360 nie uciągnie

A zaorać w ten sposób 20 ha jest troche zbyt kosztowne i czasochłionne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Suchodolak nie w tym rzecz

Musiał bym od pługa odkręcić 2 słupice i orać na 1 bo nic innego C360 nie uciągnie

A zaorać w ten sposób 20 ha jest troche zbyt kosztowne i czasochłionne

Ja już się cieszę u mnie wszystko zaorane i pozasiewane, ale zauważyłem ze jest coraz gorzej ziemia z dnia na dzień strasznie przesycha a do tego na razie o opadach nic nie mówią.

Ja orałem ciężkim pługiem z dłutami nie było lekko, ale jakoś poszło życzę Ci kolego deszczu, który po drodze by zahaczył o mnie, bo u nas tez sucho jak na pustyni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie wróciłem z pola,pogoda dopisała więc rozsiałem nawóz na 3ha (sporo zostało na i w ciągniku ) i zabronowałem pod jutrzejszy siew pszenicy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziś z samego rańca jako obserwator przy kontroli ARiMRu na polu. Chłopcy byli z lekka skonsternowani, gdy zmierzyli 0,25 ha mniej (na 3 ha polu). Okazało sie (mieli pecha, bo było świerzo po orce i było widać slady), że odeszli sobie od miedzy jakieś 2 metry, bo im sie nie chciało pod lasem latać bo niby "GPS sygnału nie chwyta". No i po ponownych pomiarach wszystko było "nagle" ok. A i tak mój rolnik w uwagach w protokóle obsmarował cała sytuacje i ... zobaczymy co będzie.

Pozdrowienia dla tych kontolujących i tych kontrolowanych.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pogoda znów dopisała i zasiałem 3ha pszenicy,tylko zabronuje jutro bo już ciemno i nie widać dobrze Już wszystkie ozimiy zasiane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi
Ja z takim jednym i niekoniecznie na swoim polu wymienialiśmy płyny

Dobrze, że "tego jednego" nie ciągłaś z pola na ploe po brzuchu, bo mógłby za głębosz robić, a gdyby trafił na pyry, to by wszystkie wyradlił

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

byłem dzisiaj na łace która posiaęłm 3 tygodnie temu, jade sobie z myslą ze juz bedzie zielony dywanik( z daleka ) a tu kur...!! połowa łaki zryta przez dziki!! 2 dni pracy i 400 zł poszło sie jeb... teraz zostaje mi jedynie dokupić trawy i na wiosne dosiać i mieć nadzieje ze nie bedzie gorzej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

moze z polem to nie miał za bardzo wspólnego ale dzisiaj pomagałem czyscić swinie u sąsiada które miały po 70 kg!! w cztery osoby mielismy co robić hehe sąsiad złąmał reke i zwlekał do tej chwili ale po dzisiejszej walce w oborze to chyba juz tak nie bedzie zwlekał

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pszenżyto zasiane:) czas na studia:D reszte niestety starszyzna sama posieje:) (pszenica)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ehh... u mnie już wszystko zasiane. Zostały tylko buraki cukrowe i orka. A od jutra na studia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja nie moge 1ha uprawić SUCHO!!!! Bryły jak ch....a Co pokropi to wiatr zaraz wywieje Został mi tylko ten kawałeczek i chyba w tym roku polegne na nim

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mam na ziarno 1 ha kukurydzy, dzisiaj zrobiliśmy prubę koszenia bizonem bez przystawki (chederem do zborza) i nawet się udało ale kukurydza minimum do połowy października musi postać, skosiliśmy do bierzącego karmienia. no i cała połać pyrów wykopana 0,25ha. 3/4ozimin już zasiane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja jeszcze tylko 11ha kukurydzy wykosić, 2,5ha ziemniaków do zbioru, 15ha pszenicy do posiania, 17ha do orania 3ha rzepaku do opryskania 1,5ha fasoli do wymłocenia i koniec

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi